|

Zdeněk Jandejsek – „Nedostatek jídla v Česku. Potvrzuji. Role USA.“

Zdeněk Jandejsek pro Parlamentní listy:

Potravinová soběstačnost ČR? Vepřové do 35 procent, drůbeží do 60, vejce do 55, zelenina zhruba 25 procent. I to zaznělo na již tradičním setkání Klubu 2019 v Trhovém Štěpánově. Bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek zdůraznil problém kolem vepřového masa i ovoce a vysvětlil, proč nepokládá za dobré řešení dovoz potravin z některých zemí. „Za stavu, kdy nedostatkem potravin trpí, celkově sečteno, miliardy lidí – Asie, Afrika a Jižní Amerika, přichází na řadu Evropa!“ obává se Jandejskův předchůdce v Agrární komoře ČR a exsenátor Jan Veleba a dodává, které státy a proč by byly podle něj první na řadě. Připomněl i slova státní hymny.

Vepřové maso do 35 procent, drůbeží do 60, vejce do 55, zelenina zhruba 25 procent, ovoce 30 procent. Takovou potravinovou soběstačnost České republiky popsal na setkání Klubu 2019 bývalý prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek. Uvedl také, jak je na tom v potravinové soběstačnosti sousední Slovensko. Vepřové maso zhruba 25 procent, drůbeží do 55 procent. Lépe jsou na tom prý v zelenině, kdy mají soběstačnost zhruba 40 procent, stejně jako my pak jsou na tom s ovocem.

Katastrofa u ovoce, vážná situace u vepřového. A maso z Brazílie?

„Ovoce, tam je to katastrofa. Tam je a ještě bude obrovský pokles tím, že se letos likviduje 1500 hektarů sadů. Protože tam je dlouhodobě velká ztráta. Poláci teď nesmí vozit do Ruska, tak ty přebytky za pár korun dávají sem. Takže když vidíte akce za 15, 20 korun, tak to je ovoce z Polska,“ vysvětlil Jandejsek a dostal se k vepřovému masu.

„Green Dealem Německo už snížilo o 17 procent základní stádo, to znamená prasnice. Dále Francie o deset procent, Belgie o 17 procent… Ta situace je vážná. Cena prasat roste. Když si přečtete celé hodnocení z burzy, tak burza jasně říká – klesá porážková váha, zpracovatelé nemají prasata. Takže si myslím, že nebude trvat dlouho a v podstatě bude vepřového masa nedostatek. Nějaké druhy budou, nějaké nebudou. My jsme snížili stavy prasnic na 74 tisíc. Není to tak dlouho, co bylo 84 tisíc,“ připomněl.

Vysvětlil, že „velmi složitý stav v zajištění dostatku potravin pro vlastní národ se s uplatňovaným Green Dealem ještě prohloubí“. Nešetřil ani přímo Brusel. „Předpokládá se, že současně nastavená politika Bruselu způsobí snížení produkce potravin o přibližně 30 procent,“ uvedl a dodal:

„Bude tady nedostatek potravin, to vám mohu potvrdit. Ceny porostou dál. Bude se vozit obrovský objem z Jižní a Severní Ameriky. Tam je potřeba si říct – antibiotika se používají od prvního dne, jak se narodí selátko. Běžně se používají růstové hormony, další růstové látky… Chemické přípravky dnes třeba ve státech, jako je Brazílie a některých dalších, se používají i ty, které u nás byly už před dvaceti lety zakázané. Takže to si sem chceme navézt,“ varoval.

Vláda? Ani jeden národohospodář. Sluhové zahraničního kapitálu!

Dostal se i ke Strategickému plánu společné zemědělské politiky pro roky 2023 až 2027, který označil za katastrofální. „Největší podpory na hektar jsou nastaveny pro ty, kteří nic nevyrábí. Takže ti, kteří produkci dělají, budou obrovským způsobem ovlivnění tím, že budou muset redukovat,“ sdělil a pokračoval:

„Ve vládě není ani jeden národohospodář, který by hájil národní zájmy a neožebračoval naše obyvatelstvo. Jde o vládu sluhů zahraničního kapitálu,“ nebral si servítky a stejně tvrdě se opřel i do médií.

„Média dehonestují ty zemědělce a potravináře, kteří dodávají jídlo na stůl při diametrálně nižších podporách na 100 korun výnosů a obhajují pobírače podpor bez zemědělské produkce,“ rozčílil se a vzkázal:

„Potřebujeme vládu odborníků, kteří prokázali své schopnosti úspěšnou celoživotní praxí a respektují hlavně celonárodní zájmy všech obyvatel země. Pokud nebudeme mít vládu, která hájí národní zájmy a nebude vládou odborníků, budeme jen kolonií Německa a Francie.“

Odkaz na článek na PL:

https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/-Nedostatek-jidla-v-Cesku-Potvrzuji-Role-USA-Odhalena-budoucnost-731156

Podobné příspěvky